Rituál ženské bylinné napářky neboli parní sedací koupel

Ženská bylinná napářka je jednou z praktik, které dnes zažívají boom a stávají se běžnou praxí pro zdraví ženy ve všech obdobích. Ženy si napářkou upevňují ženské zdraví, pravidelný cyklus, řeší bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, neplodnost atp. V Česku za popularizaci této metody vděčíme Monice Valové ze Steamy.cz a na jejím webu naleznete mnoho základních informací. Na trhu je ale dnes kromě Steamy již i množství jiných značek, které pomůcky k napařování nebo napařovací směsi nabízejí. 

Sama jsem se poprvé setkala s napářkou v kontextu svého prvního porodu, poté co mi ji doporučila porodní asistentka v Německu. Koupila jsem si na ně dle místní tradice senné květy a stihla ji přesně jednou. Zanedlouho jsem o ní začala slýchat víc a experimentovala jsem s ní dál. V článku chci nastínit své zdroje a zkušenosti, pokud se do ní však pouštíte poprvé, doporučuji vám také prozkoumat kontraindikace a začít konzultací s některou z certifikovaných poskytovatelek napářky ohledně očekávání a správného využití ve Vaší situaci. 

 

Steamy Chick Studie

V USA je takovou velkou propagátorkou Keli známá jako Steamy Chick. Protože se setkávala s tím, že metoda je často zdravotníky shazovaná ze stolu, udělala v roce 2019 pilotní studii zaměřenou na využití napářky v rekonvalescenci v po porodu. Byla to malá studie na 11 ženách po vaginálních porodech, kterou provedla jedna porodní asistentka v rámci poporodní péče, aby napářka byla vždy připravena stejně. Napařování probíhalo za období 5x a jednalo se o 15minutové napářky. Porodní asistentka též hodnotila rekonvalescenci a sledovala několik proměnných jako například zavinování a čištění dělohy, hojení porodních zranění, hojení hemeroidů, vyprazdňování atp. U většiny z nich mělo napařování pozitivní vliv a napařovací skupina měla lepší nebo rychlejší výsledky. 

 

V čem napářka spočívá 

Hrst bylin se svaří v hrnci. Žena si pak nad hrnec sedne nahá a napařuje vulvu a vaginu, ideálně zabalená do deky nebo stoličku či hrnec schová pod sukni, aby udržela napářku nejteplejší do nejdéle a aby mohla co nejlépe využít látky z bylin. 

 

Vlhké teplo napomáhá prokrvení, uvolnění, v páře se také nesou aromaterapeutické látky. Příprava napářky je jednoduchá, je to hezký rituál pro večerní uvolnění a je hezké si k němu zapálit svíčku, pustit hudbnu, uvolnit se. Prohřátí lze také podpořit komplementárním čajem během nebo po napařce. Po napářce by si žena měla teplo udržet, obléct si ponožky, číst si pod dekou, dopřát si klid. Napářka je též oblíbená před milováním, zejména pokud žena v důsledku kojení trpí větší suchostí nebo po změnách po porodu je v tenzi a má problém se uvolnit. 

 

Pro mě je napářka příkladem holistické ženské péče, kdy si žena vytváří moment pro sebe, který je hladivý pro tělo i duši. Už samotná příprava napářky je taková rituální, spojuje ženu s přírodou, byt rozvoní a správně usušené byliny mají také krásné barvy, je to pastva pro smysly. 

Specifika napařování v šestinedělí

I pokud žena byla na napařování dříve zvyklá, po porodu je třeba opatrnosti. S napářkou se začíná po skončení aktivního krvácení (v očistkách není jasně červená krev) a začíná se jemně, s méně teplou vodou a bez akumulace páry. Je také dobré začít s kratší napářkou a postupně ji prodlužovat. Lze ji doporučit denně do skončení šestinedělí anebo až v délce 30 po sobě jdoucích dnů.  O vhodné poloze více níže a v článku o rizikách při prolapsu. Pro další informace doporučuji články Moniky Valové Ženská bylinná napářka v šestinedělí a krásnou Reportáž o tom, jak napářka provedla ženu a její dítě koncem těhotenství, porodem a šestinedělím.

Možnosti napařování bez stoličky a rizika DIY variant

Pokud chcete napářku jen vyzkoušet, je pochopitelné, že se vám nechce jít do koupě stoličky. Já stoličku vřele doporučuji, protože celou proceduru významně zpohodlní a při pravidelném využívání se ta investice rozpočítá. Ženy jsou ale poměrně kreativní a snaží  se investici obejít. Občas se objevuje řešení vložením hrnce do záchodu, od této možnosti bych vás ale raději odradila. Není ale smyslem, abyste před hýčkacím momentem umývala záchod a teplo v kombinaci s rizikem bakterií nefunguje moc dobře. Řešení ale může být jednodušší než si myslíte: vezměte dvě židle a dejte je k sobě, aby hrany udělaly písmeno V. Mezi ně dejte hrnec a sedněte si na kraje obou židlí. Vždy na napářku dosedejte opatrně, abyste se nepopálily. Správnou teplotu nebo vzdálenost od hrnce však musíte vyzkoušet experimentálně. Je-li třeba dát hrnec výš, můžete jej postavit na jiný hrnec, prkýnko atp. 

 

Druhou variantou je poloha v kleče, která je pro napařování v šestinedělí velice vhodná také kvůli rizikům prolapsu, kdy sezení jako vertikální poloha může vytvářet tlak na pánevní dno,a tak sezení nad napářkou ještě v kombinaci s relaxací může přinášet riziko zhoršování prolapsu a dokonce popálení orgánů. Více (i s obrázky polohy) píše fyzioterapeutka Pavla Filipovská alias Fyziofemina. Na polohu vkleče je dobré využít gauč, o který se žena pohodlně opře, dále ručník, do kterého se hrnec zabalí, aby si žena nepopálila stehna a také dva polštáře, aby žena mohla být trochu výš a aby v poloze vydržela dostatečně dlouho a nebolela ji kolena. Mimochodem, článek Pavly vnímám jako poměrně rozvinoutou odpověď na to, proč od napářky často odrazují zdravotníci.

 

Samostatnou kategorií jsou potom různé DIY hacky, kdy ženám často partner kutil nějakou stoličku spíchnu. Může to být super funkční řešení a nejde o nic složitého, jen vás chci vyzvat k opatrnosti vůči zvoleným materiálům, aby stolička plnila správně svůj účel a materiál zvládnul teplé vlhko. Pro toxicitu lepidel jsou naprosto nevhodné překližky či lepenky a problematická je i většina běžných mořidel či laků, kterými se běžně ošetřuje surové dřevo. 

 

Byliny 

Na napařování obecně lze využívat všechny ženské byliny, pro zvýšení terapeutického účiinku se využívají směsi dle známých receptur nebo i sestavené na míru. Já jsem si pro sebe i do e-shopu zvolila směsi od Napářky.cz, které jsou projektem sympatické Alice a Dalibora (Cityshaman). Dalibor je profesionálním naturopatem a bylinkářství je víc než jen jeho koníčkem, proto věřím recepturám i kvalitě jejich bylin. Více o jejich cestě k napářkám se dozvíte taky v epizodě #137 - O ženskom zdraví, mužskej plodnosti a cyklickosti s bylinkárom Daliborom ”Cityshaman” Chytilom podcastu Bagniari Radio. 

:: Do e-shopu k napářkám tudy ::

Další zdroje: 

Epizoda  #8 Yoni - Napářka se Zuzkou Staňkovou v podcastu Ženská péče gynekologické fyzioterapeutky Alžběty Motlové

Epizoda #25 O ženské bylinné napářce s Monikou Valovou v podcastu Dvě duše lektorky jógy Veroniky Johánkové

Zpět do obchodu