Obejmi svoji pánev - tradiční praktika zavinování

Kdo mě sleduje již déle, ví, že zavinování je pro mě oblíbenou a důležitou praktikou. Je to podle mě velice jednoduchý princip, který má ale množství přínosů ve více životních obdobích. Většina žen se dnes se zavinováním může setkat nejpravděpodobněji v těhotenství. Šátek ji pak může provázet ale i dále v šestinedělí a později v obdobích bolestí zad a menstruace. Za mě je to kouzelný služebník, který ženě za jednu investici poslouží nespočetně. 

 

Zavinování v těhotenství 

V těhotenství vidím šátek jako zejména jako velkého pomocníka ve smyslu profylaxe - předejití problémům. V ideálním světě by zdravá žena s dostatkem pohybu měla kvést a její tělo se těhotenství přizpůsobovat. Realita je ovšem taková, že málokdo máme zdravé pohybové stereotypy nebo prostě pohybový aparát v ideálním stavu a ne vždy se nám daří i mít dost prostoru pro cvičení apod. Šátek bříšku poskytuje oporu, takže částečně odlehčuje pánevnímu dnu a šlachám. U většího bříška zejména vícerodiček se někdy bříško hodně klene dopředu, což jednak není dobře z hlediska optimální polohy miminka pro porod, ale taky se to může projevit bolestmi u spony stydké spony, zatímco šátek bříško přitáhne. V neposlední řadě taky šátek trochu znemožňuje některé pohyby ženě a tím pomáhá držet diastázu.

Odlehčení pomáhá ženám zmírnit tlak na pánevní dno a také prohnutí, které se u těhotných žen často zdůrazňuje. A když už nejde o profylaxi a ženu v těhotenství záda nebo pánevní dno bolí, je to aspoň okamžitá úleva, než se dostanete k fyzioterapeutce. Zavinovat doporučuji od doby, kdy je bříško viditelné a to vždy na období delší chůze nebo delšího stání (třeba při domácích pracech). 

 

Zavinování po porodu 

Zavinutí bříška ženě doporučuji v první volné chvilce po porodu, kdy na to bude prostor, ideálně po omytí bříška nebo sprše. Pokud by tam byl ještě nějaký anděl, který by ženě bříško namasíroval, tak to by bylo krásné :-) Pomůže, když se u toho dělohu pokusíte vycentrovat a zafixovat ji na místě uprostřed bříška, údajně to pomáhá, aby bolesti při zavinování dělohy byly mírné. Také to napomáhá rovnoměrnému zavinování a tlak šátku dělohu k zavinování stimuluje a napomáhá dobrému odchodu očistků. Bříško po porodu je trochu jako by žena měla pod tričkem polovyfouknutý míč, který se při nějakém pohybu (třeba otočení na posteli) tak líně převalí a není to moc příjemný vjem. Šátek bříško i prázdné místo v něm schová a poskytne oporu do doby, než si tkáně na nový stav přivyknout. V neposlední řadě taky pomáhá udržovat teplo. První dny doporučuji zavinovat i v posteli, a pak podle potřeby ideálně na jakékoliv stání či chození celé šestinedělí. Zavinovat lze i po porodu císařskou sekcí, čím dříve tím lépe, ale ideálně konzultujte se svou s fyzio či PA. 

 

Zavinování v běžném životě

Sama jsem si šátek oblíbila tak, že se zavinuji i když cítím nějakou bolest v bedrech nebo mám pocit, že se mi  tělo nějak hrbí a nedokáže se držet rovně. Krásné je zavinování taky první dny menstruace, kdy opět dodává teplo, které naše tělo s krví opouští… ale taky udržujte v teple bedra a ledviny, s kterými ženy též mívají často problém. Doporučila bych ho teda i u zánětů močového ústrojí a kdykoliv jindy, kdy je chuť se zachumlat nebo nechat podepřít a obejmout. 

 

Zavinování a tradice

Je zajímavé, že zavinování patří mezi univerzální tradice, které lze najít všude po světě. Velkým propagátorem zavinování je u nás Světluška Hradilová, která se jej naučila z ruské tradice a je to tedy pravděpodobně i slovanská praktika, která u nás dříve byla přítomná. Nejznámější je dnes asi mexické zavinování tradičním rebozem, v Asii je ale obdobná praktika zavinování dlouhým a tenkým pruhem látky benkung, v Africe se zavinuje krásnými látkami s voskovanou batikou kusunka dumbu. To je pro mě důkazem, že zavinování funguje a je tím příkladem přírodního léčitelství, které geniálně využívá dostupné a jednoduché věci. 

 

Šátky na zavinování 

Na zavinování je třeba pevný neelastický šátek. Většina šátků je bavlněných. Nejčastěji se používají obdelníkové šátky, ale např. fyzioterapeutka Marika Bajerová pracuje s šátky trojcípími. Také je rozdíl mezi šátky z metráže a šátky tkanými. Tkané šátky jsou obecně považovány za kvalitnější, nicméně já jsem si pro zavinování hodně oblíbila šátky z metráže, které šije fyzioterapeutka Hana Vanátová a najdete je TADY. Tyto šátky mají zkosené rohy, takže je při uvazování po utažený stačí překřížit a volné konce zastrčit pod úvaz. Netlačí tak žádný suk, nevisí konce a takovýto úvaz je nejkompaktnější, proto se dá docela i schovat pod oblečení (např. v zimě pod bundu či kabát). Tkané šátky jsou nejčastěji mexická reboza. Autentická reboza mají tradiční vzory a barvy a jsou zakončené třásněmi. S ohledem na to, že reboza mají asi nejzachovalejší tradice, jejichž odkaz se různými semináři mexických porodních asistentek šíří, je koupě autentického mexického reboza braná taky jako forma podpory Mexičanům a poděkování za sdílení tohoto odkazu. Jsou jednoznačně nádherná a pro práci s tělem jako jsou různé techniky masáží se šátkem jsou podle mě nejpříjemně a bezkonkurenční. Reboza najdete zde v e-shopu v sekci Šátky.

U výběru šátku jen dejte pozor na to, že šátky bývají dostupné v různých velikostech s ohledem na využití, kterých je mnoho - od šály nebo deky, přes nástroj k masážím a práci s tělem, přes zavinování až po nošení dětí. Občas proto je tendence využívat k zavinování i šátek na nošení dětí. Ty jsou podle mého většinou moc široké a příliš pevně tkané. I když je v nouzi lepší zavinout čímkoliv než ničím, jsem zastáncem toho, aby si ženy vybraly na zavinování šátek, který se jim líbí, padne do jejich stylu, díky vhodným rozměrům a materiálům se jim s nimi zavinuje dobře a z praxe zavinování se tak stane pravidelný rituál sebepéče. Univerzální šátky se většinou tváří jako vhodné na všechno, ideální ale většinou nejsou na nic a když se vám s nástrojem špatně pracuje, hrozí to, že se vám zavinovat pravidelně nebude chtít. 

 

Úvazy

Úvazů existuje mnoho. Základní najdete na instruktážních videích od Aničky Kohutové - základní univerzální úvaz, příklady těhotenských úvazů. Také vás je mohou naučit porodní asistentky, fyzioterapeutky (většinou gynekologické fyzioterapeutky - v Brně s nimi pracuje třeba Naďa Rucká, Hana Vanátová nebo Pavla Filipovská) nebo duly. Na techniky masáží s rebozem jsou zase dostupné kurzy, ať už online (Anička Kohutová, Naoli Vinaver) nebo živé workshopy (Kristina Zemánková, Anička Kohutová). 

 

Zajímá vás víc? 

Článek Katky “Domorodky” Beardmore o zavinování pánve nejen v šestinedělí na jejím webu. Článek Podvazování bříška šátkem rebozo duly Petry Slesarové.

Zpět do obchodu