Cíle šestinedělí

O co vlastně v šestinedělí jde?
 
Všechny tradiční kultury vnímají období šestinedělí za významné období v životě ženy. Je to období, kdy je žena ostatními chráněna a je o ni postaráno. Délka tohoto období se různí, ale většinou bývá mezi 20-60 dny. I když je pak někdy oficiálně ukončené, třeba nějakou oslavou, rituálem, první cestou mezi lidi nebo do kostela, je možné, že psychika nebo tělo ženy potřebuje být ve zvláštním režimu déle. To je individuální a je to tak v pořádku. Říká se, že tělo se po porodu regeneruje až dva roky a to, že žena měla dítě, je na těle patrné celý život. Proto nejde ani tak o to "vrátit se do původní formy", jako tělo podpořit, aby našlo svou novou podobu.
 
Šestinedělí vyžaduje zvláštní pozornost bez ohledu na to, jak hladce porod proběhl. Je-li žena zdráva a cítí se dobře, může to svádět k tomu neodpočívat, nicméně se může stát, že to žena neodhadne a pod vlivem námahy onemocní, nebo se objeví komplikace typu žena se rozkrvácí nebo se objeví zánět prsu. Problémy ale mohou být i dlouhodobé, například se špatný stav pánevního dna projeví poklesem orgánů, inkontinencí nebo třeba bolestmi zad. A nemusí být pouze v rovině tělesné, ale mohou se projevit také psychickou nepohodou. V neposlední řadě pak zvláštní režim podporuje naladění ženy na miminko a tzv. baby brain, kdy se žena s miminkem napojí a synchronizují mimojiné i hormonálně. Je to vskutku zvláštní stav.
 
Někdy prožití šestinedělí záleží také na miminku. Některá miminka jsou hodně spavá a volné chvíle tak žena může aspoň krásně vyplňovat péčí o sebe. Častěji je ale šestinedělí obdobím malého či většího chaosu a chvíle péče jsou takové ostrůvky k dosycení, které ženě pomáhají držet se nad vodou. Pokud žena ještě rituály sebepéče nemá pravidelně zažité, těhotenství a šestinedělí jsou skvělou příležitostí, kdy začít, aby si je žena vzala také do mateřství. Mezi snahou být skvělá matka, partnerka, kamarádka a mnoha dalšími, jelikož ženy jsou dnes ambiciozní, je někdy najít čas na sebe opravdu těžké. I když si k tomuhle konceptu mnoho žen cestu hledá a ve skupině píší, že mají problém si ho dopřát, protože jim to často přijde sobecké, jedná se o princip, který ženě umožní být tam pro ostatní co nejkvalitněji a nejdéle. Je to podobný princip, jako když si rodič má nasadit v letadle kyslíkovou masku v případě nehody první sám.
 
Ovšem konec negativních prognóz, i přes těžší chvíle má být šestinedělí obdobím čarovným.
 
Pro analytičtější typy jsem shrnula, co považuji za cíle šestinedělí níže.
 
Cíle šestinedělí:
1.) podpora hojení těla po porodu prostřednictvím odpočinku a vhodné stravy
2.) adaptace těla na nové tělesné schéma a práce s tělem
3.) hooodně zírání na miminko:) a poznávání se s ním
4.) učinění podrobné fotodokumentace celého procesu, věřte nebo ne, jednou na to budete vzpomínat
5.) žasnutí nad tím celým
6.) zvykání si na svou novou roli a přijetí (strašidelné) zodpovědnosti
7.) zpracování porodního příběhu a emocí
8.) osvojení si kojení (i miminko se to učí!)
9.) praktické osvojení si dovedností kolem života s novorozencem
10.) naučit se vycházet s nevyžádanými radami

 

Pojďte význam šestinedělí šířit se mnou a článek pošlete někomu, koho se toto téma týká.

Zpět do obchodu